Månadens Berättelse

Berättelse 15/7-14/8

Per-Erics Livs i Morgongåva

 - Av Sören Eriksson –

  Ett urval ur våra skrifter

Bilden på förstasidan visar en härlig och nostalgisk vårvinterbild vars motiv artikelförfattaren har egna minnen av från sin uppväxt i Järlåsa på 1950– och 1960-talet. Det är Per-Erics varubuss som var välkänd på vägarna runt om i bygden, bl.a. i Järlåsa.

     Det var ägarparet till Per-Erics Livs i Morgongåva, Per-Eric och Ingrid Carlsson, som startade verksamheten med varubussen, men först något om tiden innan.


Det började med ett slakteri. Per-Erics far Carl-Johan Pettersson bedrev slakteriverksamhet. Denne hade börjat som slaktare i Västerfärnebo socken och flyttade till Morgongåva år 1905 där han fortsatte sin yrkesbana.

     Omkring 1918 köpte Carl-Johan fastigheten Johannelund. Bilden nedan är från Johannelund och är tagen omkring år 1945. Till vänster är bostadshuset och till höger slakteriet med charkuterifabriken.

     Carl-Johan åkte runt i bygden och slaktade. I fabriken framställdes sedan egna charkuteriprodukter som bl.a. såldes på torget i Heby och Vittinge. 

    

   Per-Eric fick tidigt följa med sin far och lära sig slakteriyrket från grunden, alltifrån slakten till tillverkning av charkuterivaror. Detta skulle senare visa sig värdefullt i Per-Erics kommande affärsliv som handlare men även betydelsefullt för kommande generationer. 

Johannelund

Johannelund är beläget vid Axsjövägens avfart

från riksväg 72 i Morgongåva samhälle 

Till vänster Carl-Johan Pettersson

och till höger Per-Eric

Slakteriet vid Johannelund, ko på väg in till slakt

Per-Erics Livs startas

År 1942 gifter sig Per-Eric med Ingrid Eriksson som var från Sala och de bosätter sig vid Johannelund.

     År 1944 beslutar de sig för att starta  lanthandel i Morgongåva under namnet Per-Erics Livs. Andra världskriget rasade och det var ransonering på nästan allt så det var ingen lätt tid att starta i. Här kom Per-Erics yrkeskunskap som slaktare in som en stor konkurrensfördel genom tillverkning av egna charkuterivaror som såldes i den nyöppnade affären.

     Affären inrättades i Johannelund så det blev både affär och bostad i samma fastighet.

     Carl-Johan avled 1946 och det blev nu Per-Eric som utöver affären även kom att driva slakteri och tillverkning vidare.

 

Per-Erics varubuss

Några år efter det affären öppnats utvidgades rörelsen med en varubuss  som de flesta av veckans alla dagar betjänade kunder, bl.a. i Altuna, Vittinge, Huddunge  och Järlåsa.

     Första varubussen var en skåpbil där ”disken fälldes ut” och både handlare och kund stod utanför bilen vid köpet.

     Varubussarna utvecklades genom  att försäljningen skedde inne i bussen vid disken som vid en ”vanlig” affär. Dessa hade även kyl 

Per-Erics varubil med Per-Eric till höger, omkring 1947.

På sidorutan står: Per-Eric Carlsson Livsmedel Morgongåva Tel 11

Till vänster skymtar Per-Erics fru Ingrid och i mitten deras dotter Siv.

Två av Per-Erics varubussar

 

Per-Erics varubuss vid Järlåsa kyrkskola

 Sixten Redén och kunden Astrid Eriksson, Vilan 

och sen kom också bussar med frys så att till och med glass kunde säljas, bussen blev som en rullande livsmedelsaffär med ett nästan fullständigt sortiment.

     Bussen stannade på de platser där kunden så önskade, i Järlåsa var det bl.a. vid Björkeberg, Säbovik, Petterslund, Knutbo, Anneberg hos Bagar-Märta, Kristineberg, Vilan, Bottersbo, Fiskmansbo, Lingonbacka Björknäs, Wackerå, Lindsta, Sjötorp, Kryssbo, Östfora, Kättböle och Siggefora.

     På bondgårdarna var det ofta arbete ute på åkrarna och då var det svårt att passa när bussen kom. Det löstes genom att lägga ut notan med pengar så fanns varorna och växeln där när man kom hem igen.

     Den som körde bussen under många år var Sixten Redén. Per-Erics son Curt var med som ”hjälpreda” åt Sixten innan han fick körkort. Samma dag som körkortet kom 1965 fick Curt börja köra sin egen varubuss så i fortsättningen körde Sixten och Curt varsin buss. År 1974 upphörde verksamheten med varubussarna.

 

Affärsutvecklingen i Morgongåva

Som på många andra orter fanns det många lanthandlare, bl.a. hade Konsum två butiker i Morgongåva. Allt eftersom tiden gick med samhällets allmänna utveckling och förändring blev det färre och färre affärer.

     Utvecklingen förändrade också köpsättet, att handla över disk började försvinna. Snabbköp blev mer och mer vanligt vilket Per-Erics började med på 1960-talet.

     Med tiden hade det också minskat till tre livsmedelsaffärer i Morgongåva, Konsum, Larsbäcks och Per-Erics.

     Konsum satsade och byggde nytt år 1973 bredvid Centrumhuset. Det innebar att deras lokal på Allévägen blev ledig och dit flyttade Per-Erics 1977. Det innebar en betydligt större affärslokal där det bättre gick att utveckla affärsverksamheten eftersom affären vid Johannelund var liten och trång.

 

Nya generationer tar vid

År 1977 avled Per-Eric. Samma år tog sonen Curt över affären tillsammans med sin hustru Ann-Cathrine.

     Larsbäcks affären lades ner 1990 och ägaren anställdes vid Per-Erics.

     Trots att Konsum byggt nytt så utvecklades inte affären i rätt riktning utan den lades ner 1992. Handlar’n öppnade sedan livsmedelsbutik i lokalen men även den upphörde efter några få år vilket innebar att Per-Erics var den enda kvarvarande livsmedelsbutiken i Morgongåva. Efter Handlarn’s nedläggning köpte Curt Carlsson den tomma affärslokalen och flyttade dit

Per-Erics affär vid Johannelund omkring 1970

1999 och det är alltså där butiken finns i dag.

     Sedan år 2012 drivs Per-Erics Livs av den fjärde generationen, Patrik,  Jörgen och Jenny Carlsson som fort-sätter i Carl-Johan, Per-Eric och Curts anda. 

     Den egna tillverkningen av charkuterivaror som är populärt bland kunderna fortsätter också. Charkuterifabriken vid Johannelund finns kvar däremot slaktas det inte längre några djur p.g.a. bestämmelserna som kom omkring år 1970.

     I fabriken tillverkas bl.a. falukorv, leverpastej, gryn– och fläskkorv, plommonspäckat grillat sidfläsk, kalvsylta och älgpölsa. Till jul säljs bl.a. julskinka som är sockersaltad efter eget recept av närproducerade grisar, en julskinka som det är stor efterfrågan på, liksom ”festfaten” med kallskuret, exempelvis med rostbiff och kalkon.

     Affären är även ombud för Schenker, DHL, Apotek och har även lottförsäljning samt säljer även denna årsskrift som du just nu läser.

Utmärkelser

År 2012 fick Per-Erics Livs 1:a pris, den s.k. Guldkompassen. Ett pris som röstades fram bland kunderna i ICA-Näras 703 butiker där det bl.a. vägs in vilken förbättring som gjorts sedan föregående undersökning. Priset delades ut på den årliga ICA-stämman i Stockholm, förutom den stora äran delades även en gyllene guldgul kundvagn ut.

     Av tidigare många affärer blev det alltså en av de minsta som överlevde. Detta anses bl. a. bero på Per-Erics livs specialitet med egentillverkade charkvaror, men också på framsynthet och förmågan att hänga med i utvecklingen. Detta kan bäst belysas genom Morgongåva byalags utdelade diplom den 6 juni 2015 till Curt Carlsson som hade följande motivering:

 

”För att under många år drivit och utvecklat matvarubutiken Per-Erics Livs i Morgongåva på ett förtjänstfullt sätt och därigenom bidragit till utvecklingen  i samhället”.