Månadens Berättelse

Berättelse 15/10-14/11

Det hände i Järlåsa för ……….

 -  Av Karl-Åke Ekman och Sören Eriksson –

Berättelsen är ett urval ur våra skrifter

OBS. Vi har valt att visa berättelsen i orginal. Berättelse är skriven  år 2013, varför läsaren får lägga till 9 år på årtal. 


. . . 10 år sedan - år 2003

Folkmängden i Järlåsa församling uppgick vid årets början till 1.148 personer, 568 män och 580 kvinnor.

 

Bränder, Flera bränder inträffade under året, bl.a. skogsbränder samt gräsbränder vid Stensveden, Nordanå och Borgarbo. Även brand förekom i en container med måleriutrustning vid gamla mejeriet.

 

Lodjur, Väster om Järlåsa inträffade en kollision mellan en bil och ett lodjur. Lodjuret dödades och fördes till Ultuna för undersökning medan bilisten undkom oskadd.

 

Euro, I valet till om euron ska införas som valuta i Sverige blev det ett förkrossande nej. Ett av de starkaste nejfästena i Uppland var Järlåsa där över 70 % röstade nej.

 

Grundvattennivån sjönk snabbt i Järlåsas vattentäkt under september. Sex tankbilar med vatten gick därför dagligen till Järlåsa. Det behövs mycket nederbörd för att vatten ska rinna till i vattenmagasinet. 

Järlåsa skola - Läsåret 2002-2003. Klass 6, Lärarinna Monica Nylund Fotograf: Frisks foto

 

 Övre rad 1-9:

1. Christopher Åkerman, 2. Setare Saleh Lavasani, 3. Siri Kurkiala, 4. Jenny Wessman,5. Amanda Jansson,

6. Sandra Sandström, 7. Annica Carlsson, 8. Sandra Gravemo, 9. Joakim Mattsson,

Mellanraden  10-17

10. Olle Stolpe, 11. Niklas Fransson Lundqvist, 12. Sara Grundström, 13. Isa Nelsson, 14. Sara Lindberg Jörgensen,

15. Leenie Ahlgren, 16. Karl Boman, 17. Monicas Nylund,

Nedre raden18-24

18. Stefan Karlsson, 19. Joakim Ljungqvist,  20. Thomas Olsson, 21. Christian Nilsson, 22. Alexander Sadjadpour,

23. Robin Mejbert Andersson, 24. Stefan Ericsson


. . . 50 år sedan - år 1963

Järlåsaaffär upphör. Konsumfilialen Granbacken vid kyrkan stängde och därmed försvann en gammal järlåsaaffär för gott. Det var Nils Pettersson som 1906 öppnade affär vid Jarlaborg. 1921 byggde han en ny modern affär strax intill som fick namnet Granbacken. Petterssons sålde rörelsen 1938 till Harry Lindgren som i sin tur sålde den efter 10 år till Konsumföreningen i Vittinge.

 

Järlåsa torvströfabrik, ödelades av en häftig brand. På mindre än en timme var den c:a 60 långa byggnaden jämnad med marken. När brandkåren kom till platsen brann det i mitten av byggnaden, där maskinparken var inrymd. Då lågorna redan slagit igenom taket kunde ingenting göras för att rädda byggnaden. Fabriken sysselsatte 5 man, som höll på med tillverkning av blomjord m.m. Fabriken var oförsäkrad och värdet av det brunna uppskattades till c:a 100.00 kronor.

 

Skoltävlingar. De årliga idrottstävlingarna för skolungdom i Norra Hagunda kommun genomfördes vid Järlåsa nya skola, Bland resultaten för Järlåsas skolbarn kan nämnas i klassen födda 1953-54 segrade Bernt Andersson på höjden 1 m. I längdhopp vann Inger Eriksson på 2.91 med Kristina Lamberg på andra plats med 2,88. I kast med liten boll segrade Ann-Kristin Olsson med 21,70 meter medan Lillemor Hanning belade 2:a plats med ett kast på 20 meter.

     Bland pojkar födda 1951-52 blev Kjell Skördell framgångsrik då han segrade i två grenar, 60 meter på 9,8 sek. och i längdhopp med 3,35 m 

Järlåsa nya skola - Läsåret 1962-1963. Klass 6 Fotograf: Frisks foto 

Föreläsningsföreningen, Höjdhopparen Stig Pettersson kåserade i Järlåsa Bygdegård på ett medryckande sätt om sina idrottsupplevelser samt visade färgfilmer från olika delar av världen där han tävlat. Petterssons idrottsliga meriter som han berättade om var bl.a. brons i Europamästerskapen 1958 i Stockholm samt en 4:e plats vid OS 1956 i Melbourne.

 

 

Stig Pettersson 

Övre raden 1-9:

1. Barbro Djursvik, Solhaga, 2. Anders Ekström, Fallet, 3. Jan-Erik Åhlin, Annero,4. Leif Olsson, Bredsjö

5. Curt Källgren, Hasselbacken, 6. Jörgen Arnesson, Östfora, 7. Roine Johansson, Rosenhill,

8.Tommy Hellén, Rosenbacka, 9. Agneta Olsson, Östfora

Mellanraden 10-15

10. Lisbet Gustavsson, Nysätra, Ribbingebäck 11. Kathe Skördell, Ribbingebäck,
12. Majvor Johansson, Björknäs, 13. Berit Larsson, Mejeri, 14. Eva Larsson, Linneborg,

15. Maj Harbom, Lilllsätra affär,

Nedre raden 16-19:

16, Monica Thunberg, Hedbolund, 17. Sonja Westerlund, Björkhagen, 18. Mona Östlund, Lindsjö affär,

19. Kristina Eriksson, Kyrkbyn. 

Trafikfarliga salavägen, Planerna för ombyggnad av vägen mellan Vänge Kyrka och Västmanlands länsgräns började ta fart. Vägen ska få en hög standard, 7 meter bred vägbana samt 1 meter breda vägrenar. Bygget ska påbörjas 1964 och vägen beräknas vara klar 1966, då ska en av de sista större ”kostigarna” i länet vara borta.

 

Fyra inbrott skedde samma natt i Järlåsa samhälle. Inbrotten skedde i Cementgjuteri, Sibob, Järlåsa mejeri samt mejeriets lagerlokaler vid SJ. Något byte tycks förövarna inte ha kommit över då inga kontanter förvarades i lokalerna. Spår som säkrades tydde på att gärningsmännen kom från Stockholmstrakten

 

Siggeforafesten drabbades av en tragedi då en 12-årig pojke från Vänge omkom i samband med flygturer som erbjöds besökarna. Amfibieplanet hade gjort dagens första uppstigning med två passagerare, Lambert och Bertil Östlund från Lindsjö affär, och det var vid den andra flygturen med tre passagerare ombord som olyckan inträffade. Av allt att döma fick piloten inte upp tillräcklig hög fart då han lyfte efter starten varför han gjorde en sväng in över Siggeforasjön men farten var alltför låg, planet bröts ned och störtade i skogen.

     I kraschen skadades Bo Johansson, Heby samt Sven Eriksson från Bryggarbo i Järlåsa. De kunde hjälpas ut ur planet och fördes med ilfart till sjukhuset i Droskägare Harry Janssons rekvirerade bil som var utrustad med bår.

     Pojken klämdes fast men man vågade inta ta loss honom innan ambulansen kom. Flera samtal om ambulans ringdes men oklara instruktioner mellan SOS-centralen och F 16 gjorde att ingen ambulans skickades ut. Då väntan blev lång ringdes det förtvivlat på nytt och innan ambulansen sedan kom till olycksplatsen var den försenad med nästan en timme. Den skadade piloten och pojken fördes till sjukhuset men pojkens liv gick inte att rädda.

     Flygolyckan uppmärksammades stort och alla landets stora dags– och kvällstidningar hade artiklar om olyckan och den försenade ambulansen. Skarp kritik riktades också mot festarrangörerna, Heby MHF-avdelning, som fortsatte festen utan avbrott, även sedan dödsbudet kommit.


. . . 100 år sedan - år 1913

Mjältbrand. Kungl. Befallningshavande förklarade ladugården vid Hedtorp samt den intilliggande beteshagen smittad av mjältbrand.

 

Auktioner hölls på olika gårdar och torp där det bl.a. auktionerades ut vid:


Lilla Slässbo: 5-årigt sto, tjur, 6 kor, fjädervagn, slåttermaskin samt hyvelbänk.


Hemmingsbo, 20 kor, de flesta premierade, 8 yngre och äldre ston samt en mängd kör och åkerredskap som halvrensande tröskverk, 3 gödselkärror, såningsmaskiner och hästräfsa.


Hammarbo, 4 hästar, 12 kor, 7 grisar, tröskverk med skakverk samt slåttermaskin med skördeapparat.


Berg, 3 hästar, 8 kor, radsåningsmaskin för en häst,   2 slädar varav 1 rottingsläde samt decimalvåg med vikter.


Gripensvärd på Bredsjö säteri hade stor auktion på en del av sitt lösöre i samband med att han sålde egendomen och flyttade från Järlåsa. Det som auktionerades ut var:

     Inre lösegendom, bestående av värdefulla möbler, såsom en större ekmöbel, en mahognymöbel, en större skulpterad atenienne i vitt och guld med marmorskiva, skulterade kornischer i vitt och guld, matbord, spelbord, toalett och andra byråer, div. skåp, sängar, sängkläder, gardiner, mattor, lampor, prydnadssaker, vattentunna av koppar, ny handseparator, varjehanda husgerådssaker, vävstolar, markiser m.m.

     Kreatur och redskap m.m.: 5 hästar, 12 kor, åkdon, vagnar, kälkar, selar, kör– och åkerbruksredskap, hudar och skinn, mangel hyvelbänk, laggkärl, trädgårdsmöbler.

      Maskiner och mejeriinventarier: 1 mindre stående ångpanna och ångmaskin, 1 större järnsvarv 12 fot, bandsåg, svarv, axlar remskivor, remmar, lagerbockar, block och kättingar, dubbel och enkel ostpress, ostrivare, syrtunna, 2 kärnor av ek, 1 större ytkar beklätt med zink, balanshjul, en större kamin.

 

Mordbrand vid affären i Ribbingebäck. Brand utbröt i affären och efter tre dagars utredning på platsen av kommissarie Wennström framgick följande. Andersson i Knottret som gick förbi affären kl 5.10 på morgonen upptäckte att eld och rök vällde ut på baksidan, luckor och dörrar var stängda. Ingen befann sig i huset eftersom bostadsutrymme saknades. Andersson sprang ner till Ribbingebäcks gård där han träffade handlaren som vid underrättelsen vacklade och föll omkull. Han kvicknade till efter en stund och började springa men föll på nytt avsvimmad.

     Omedelbart efter det att Andersson lämnat brandplatsen kom Östlund i Stenberga och Erik Gustavsson dit och upptäckte branden. Med förenade krafter sparkades ytterdörren upp och järnbommen för inre dörren bröts loss. Med några hinkar vatten dämpades elden och de lyckades öppna luckorna så att ljus strömmade in. De upptäckte då att brandhärden fanns i ena hörnet i inre rummet medan eldstaden fanns på annan plats i huset.

     Varulagret som förstördes vid branden försäkrades endast några veckor före branden för 5.000 kronor. Den 24-årige handlaren häktades därför som misstänkt för mordbrand och förpassades till straffängelset i Uppsala. Han bedyrade dock sin oskuld. Rättegången som följde yrkade åklagaren på en fällande dom och som skäl angavs bl.a. att handlarens ekonomi var ytterst svag. Försvaret bestred åtalet och att menade att vådeld mycket väl kunde ha utbrutit.

     Utredningen visade att det inte gick att fastställa hur branden uppkommit, därför frikändes handlaren och han försattes på fri fot.

     För rådigt ingripande vid branden utbetalade försäkringsbolaget 5 kr till tidigare nämnda tre personer. Eftersom den 24-årige handlaren frikändes utbetalades 1.393 kronor och 44 öre till denne för skador på varulagret.

 

Landsvägsriddarna, de s.k. luffarna behöver hjälp att komma ur de ömkliga förhållanden de lever under. Eftersom de ofta låg fattigvården till last var det hela samhällets sak att åta sig dessa urspårade personer. Ett steg i den vägen var Svenska kyrkans diakonistyrelse som inrättat vårdhemmet Björknäs i Järlåsa där 7 personer övergivit tiggarstaven och genom arbete och ordentlighet beslutat att bli bättre människor. Björknäs kunde dock ta emot upp till 30 personer men i brist på tillgångar kunde inte fler tas emot därför vädjade diakonistyrelsen om hjälp från allmänheten.

 

Folkmängden i Järlåsa församling uppgick vid årets slut till 891 vilket innebär en minskning med 22 personer jämfört med året innan. Födda 20 gossar och 13 flickor, inflyttade 43 män och 36 kvinnor. Döda 4 män och 11 kvinnor. Utflyttade 55 män och 64 kvinnor.  Församlingens äldsta är änkan Carolina Tibbling som är född år 1821.